Anterior, în această clădire, veche de peste 𝟏𝟐𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢, activa Casa de Cultură, însă din cauza stării sale deplorabile, căminul cultural nu a mai funcționat timp de mai bine de 10 ani. Astfel, o parte dintre activități s-au desfășurat la Muzeul Etnografic ”Leagănul Veșniciei” din localitate, iar în perioada caldă a anului, evenimentele erau organizate în scuarul din fața primăriei.

 Totodată, Biblioteca satului a funcționat ĂŽn incinta școlii primare ĂŽn ultimii ani, iar Primăria – ĂŽntr-o clădire mică care aparține cotașilor din comună, unde, de asemenea, aveau loc ședințele consiliului comunal.

  Administrația locală spune că de mult timp se dorea repararea clădirii vechi a Casei de Cultură, însă din lipsă de fonduri acest lucru nu a fost posibil. Doar datorită aplicării la 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 ”𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, comuna Grătiești a beneficiat de finanțare şi acum lucrările de reabilitare a clădirii sunt pe ultima sută de metri.

 Proiectul a inclus lucrări capitale atât la interior, cât și la exterior. Astfel, au fost schimbate acoperișul, ușile şi geamurile, au fost construite grupuri sanitare, înnoit sistemul de iluminat şi s-a pus gresie.

 Clădirea are două nivele. La parter vor fi amplasate birourile administrației publice locale, iar la etaj vor fi o sală mare de festivități, o sală de ședințe a Consiliului comunal și Biblioteca satului. Toate încăperile vor fi dotate cu mobilier și echipamente, facilitând astfel participarea locuitorilor la toate evenimentele din comună.

 Potrivit primarului, Olga Caraman, pentru cei 𝟔.𝟔𝟕𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 ai comunei Grătiești, inclusiv ai satului Hulboaca, reabilitarea acestei clădiri înseamnă salvarea unei construcții istorice, parte a patrimoniului cultural local, în care generaţii la rând au contribuit la promovarea educației, culturii și tradițiilor strămoșești.

 ”Acest centru va deveni nucleul cultural al localității, unde oamenii vor putea veni să lectureze, să socializeze și să participe la diverse activități, inclusiv la diferite cercuri culturale, precum cele folclorice, de dans, de croșetat, de împletit, atât pentru copii, tineri cât și pentru adulți. Mulțumim în special președintei țării, doamna Maia Sandu, care a inițiat acest Program de dezvoltare a satului European, dar și Guvernului Republicii Moldova, pentru sprijinul financiar acordat acestor proiecte care aduc un suflu nou localităților țării”, a mai spus primarul.

 Valoarea investiției în acest proiect se ridică la aproape 𝟔,𝟑 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, dintre care 𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝟒𝟐𝟒 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 este suma alocată  prin 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 ”𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐈, iar 𝟖𝟔𝟕 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 reprezintă contribuția comunității.

 𝐌𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚̆𝐦 𝐜𝐚̆, 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐈, 𝐬̦𝐢 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬”, 𝐢̂𝐧 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐫𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝟕𝟖 𝐝𝐞 𝐞𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝟏𝟎 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞.