Astfel, proiectul „Rețea de evacuare a apelor uzate din satul Porumbeni”, implementat prin intermediul acestui program național, a prevăzut construcția a 12,4 km de rețele de canalizare, oferind acces la sistemul centralizat pentru 350 de gospodării cu 1.440 de persoane, dintr-un total de 2.700 de locuitori ai comunei.

 Printre beneficiarii acestui proiect se numără trei instituții comunitare: o grădiniță cu 170 de copii, o sală de arte frecventată de peste 50 de copii, Oficiul Poștal și cel al medicilor de familie, Serviciul comunal și 11 agenți economici locali, inclusiv o renumită fabrică de bomboane, care organizează și masterclass-uri pentru copii.

Valoarea totală a proiectului implementat la Porumbeni se ridică la aproximativ 8,3 milioane de lei, dintre care 8,2 milioane au fost alocate de Guvern, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar 90 de mii de lei reprezintă contribuția autorității publice locale.

  Potrivit primarului comunei, Vasile Gîrbea, acest proiect a adus îmbunătățiri semnificative condițiilor sanitare din Porumbeni și a contribuit la protecția mediului înconjurător.

 „Având în vedere că în localitate aveam o stație de pompare a apelor uzate, iar prin hotărârea Guvernului stația de epurare a Ministerului Agriculturii a fost transmisă cu titlu gratuit primăriei, mai aveam nevoie de rețele pentru a conecta localnicii. Resursele financiare pentru acest scop erau insuficiente, dar datorită Programului Național „Satul European”, ediția I, am reușit să construim rețelele de canalizare necesare.

  Implementarea acestui proiect a făcut localitatea mai atractivă atât pentru cei care doresc să se stabilească aici, cât și pentru agenții economici interesați să dezvolte afaceri în afara capitalei. Suntem recunoscători autorităților statului pentru sprijinul financiar oferit în realizarea acestui proiect esențial și durabil, care contribuie la modernizarea localității noastre.”

 Totodată, prin Programul Național „Satul European Expres”, localitățile Porumbeni și Pașcani au beneficiat de un proiect care a vizat modernizarea iluminatului stradal în comună. Astfel, cu banii alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a fost modernizată linia electrică veche și au fost instalate 218 corpuri noi de iluminat LED.

 ”Acest proiect va reduce cu 50% cheltuielile suportate de administrația publică locală pentru consumul iluminatului public în întreaga comună”,  a mai spus primarul Vasile Gîrbea.

  Valoarea proiectului depășește 250 mii de lei, beneficiari direcți ai acestuia fiind cei aproximativ 2.700 de locuitori ai comunei Pașcani.

 Menționăm că, în raionul Criuleni, au fost implementate 33 de proiecte de dezvoltare locală prin intermediul Programelor Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”. Guvernul a investit, în total, peste 80 de milioane de lei în aceste inițiative, aducând beneficii semnificative în ceea ce privește condițiile de trai pentru peste 50.000 de persoane.

  𝐂𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚̆𝐊 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚̆𝐊 𝐩𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐚𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐮𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐜𝐚𝐊𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̊𝐢𝐥𝐚𝐫 𝐧𝐚𝐚𝐬𝐭𝐫𝐞, 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐝 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐌𝐚𝐥𝐝𝐚𝐯𝐞𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐚𝐩𝐞𝐧𝐞!

#GuvernulRepubliciiMoldova #MinisterulInfrastructuriișiDezvoltăriiRegionale #Infrastructuraimbunătățită

#ProiectSatulEuropean #Rețeledecanalizare #ProiectSatulEuropeanExpres #IluminatStradal #DezvoltareSustenabilă #Modernizarelocalități #Porumbeni

#PașcaniCriuleni #InvestițiePublică