+373 22 27 91 21
Prima Descrierea proiectului EQIP

Descrierea proiectului EQIP

Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” este un proiect de investiții în educație implementat de Ministerul Educației și Cercetării în perioada 2023-2029.

Valoarea totală a proiectului este de circa 60 de milioane de dolari. În jur de 40 milioane de dolari sunt oferiți ca împrumut pentru țara noastră de Banca Mondială, iar aproximativ 20 de milioane de dolari sunt sub formă de granturi: 4,8 milioane de dolari de la Parteneriatul Global pentru Educație (PGE), 5 milioane de  dolari de la Parteneriatul pentru Educație Timpurie (Early Learning Partnership (ELP) și 10 milioane de dolari de la Global Concessional Financing Facility (GCFF). 

Prin intermediul Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației” va fi îmbunătățit mediul de învățare în instituțiile beneficiare, accentul fiind pus pe sprijinirea elevilor defavorizați și consolidarea capacității Ministerului Educației și Cercetării în ceea ce privește gestionarea sectorului, inclusiv răspunsul la nevoile refugiaților. 

Proiectul este fundamentat pe 4 componente.

Componenta 1: Îmbunătățirea practicilor de predare

Obiectivul acestei componente este de a îmbunătăți practicile de predare în clasă, ca element major în performanța elevilor. Proiectul va contribui la dezvoltarea competențelor cadrelor didactice necesare pentru a reuși la clasă, inclusiv creșterea gradului de conștientizare și valorificare a standardelor profesionale ale cadrelor didactice, dar și îmbunătățirea competențelor digitale și a abilităților de management al clasei de elevi.

Componenta 2: Îmbunătățirea calității mediului de învățare în instituțiile participante 

Obiectivul acestei componente este de a îmbunătăți calitatea mediilor de învățare fizice și digitale în instituțiile școlare selectate și preșcolare aliniate la standardele de calitate pentru infrastructură și echipamente. Această componentă va finanța îmbunătățirea mediului de învățare al instituțiilor participante prin: dotarea instituțiilor participante cu mobilier, echipamente IT/STEM și materiale de predare/învățare pentru elevii cu CES; formarea profesorilor și managerilor din instituțiile participante, inclusiv despre utilizarea echipamentelor IT/STEM în metodele moderne de predare; construirea de noi licee în regiunile prioritare identificate și dotarea acestora cu mobilier și echipamente pentru sălile de clasă, cantine şi săli sportive; realizarea de lucrări de reabilitare a școlilor și grădinițelor selectate ș.a.

Componenta 3: Consolidarea capacității de gestionare a sectorului educației și a răspunsului la nevoile refugiaților

Această componentă va finanța activități menite să consolideze capacitatea MEC de a gestiona sectorul învățământului și de a răspunde la situația refugiaților din Moldova. Această componentă va sprijini îmbunătățirea planificării, gestionării și evaluării reformelor în domeniul educației. Printre elevii defavorizați beneficiari vor fi incluși și elevii din familii social-vulnerabile, fetele, copiii cu cerințe educaționale speciale și elevii care rămân în urmă din punct de vedere academic.

Componenta 4: Componenta de răspuns la situații de urgență neprevăzute 

Această componentă este inclusă cu scopul de a sprijini viitoarea reacție a țării în cazul apariției unui dezastru natural sau provocat de om sau a unei situații de urgență ce va afecta, inclusiv, sistemul educațional din Republica Moldova.

Principalele realizări în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației” urmează a fi: 

  • Renovarea a 15 școli și a 15 grădinițe;
  • Construcția a 3 licee conform standardelor europene;
  • Dotarea a  200 de școli cu echipament IT, mobilier și alte mijloace necesare de predare/învățare;
  • Desfășurarea unor programe ample de formare pentru cadrele didactice; 
  • Crearea unui program de mentorat pentru elevii defavorizați, cu performanță academică scăzută;
  • Acordarea granturilor pentru 120 de instituții de învățământ ce vor fi utilizate pentru instruiri, materiale didactice, preluare de bune practici etc.