În jur de 230 de gospodării casnice cu cca 1.100 de persoane, patru instituții publice (grădinița, primăria, oficiul medicilor de familie și casa de ceremonii), precum și cinci antreprenori din comună au acum acces la apă de calitate, datorită apeductului construit în cadrul 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐈.

 Proiectul „Construcția rețelei de alimentare cu apă a comunei Petreni” a inclus construirea unei rețele de apeduct cu o lungime de 10,4 km, a unei stații de tratare a apei, dar și instalarea a două turnuri de apă, cu o capacitate a câte 25 de metri cubi fiecare, pentru asigurarea presiunii necesare în rețea.

 Potrivit primarului Valeriu Tizu, acum sătenii nu mai sunt nevoiți să aducă apă de la fântâni, multe dintre acestea având un nivel scăzut în ultima perioadă, iar unele chiar au secat. În plus, apa din fântâni, cu părere de rău, adesea nu corespunde normelor de sănătate publică.

 „Comuna Petreni avea un apeduct foarte vechi, construit ĂŽn anii ’70 ai secolului trecut, care s-a deteriorat de-a lungul timpului, astfel că apa nu ajungea ĂŽn ĂŽntreaga localitate. Lipsa apei a constituit o problemă majoră pentru locuitorii noștri, inclusiv pentru agenții economici. Noua infrastructură va contribui la ĂŽmbunătățirea condițiilor de trai și la crearea de noi locuri de muncă, având totodată un impact pozitiv asupra protecției mediului.

 Suntem recunoscători autorităților centrale pentru acest 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, deoarece, de unii singuri, nu putem implementa astfel de proiecte, așteptate de mult timp de comunitate și care necesită resurse semnificative, de care administrațiile locale nu dispun”, a mai spus primarul.

 Printre instituțiile publice locale, care s-au conectat deja la rețea și beneficiază de apă potabilă la robinete, se numără și grădinița-creșă „Albinuța”.

 „Atât copiii, cât și părinții sunt foarte bucuroși și mulțumiți de noile condiții din instituția noastră preșcolară. Mă bucur că, datorită eforturilor autorităților, am reușit să asigurăm copiilor noștri o sursă de apă de calitate și acum, noi, angajații, vom fi mai liniștiți în privința sănătății lor”, a specificat Viorica Russu, directoarea grădiniței din Petreni.

 Lucrările de execuție a proiectului s-au desfășurat ĂŽn perioada octombrie 2022 – iunie 2023. Pentru realizarea acestuia, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală au fost alocate aproximativ 5,457 milioane de lei.

De asemenea, comuna Petreni a beneficiat de un alt proiect prin 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬”. Extinderea rețelei de iluminat public în această localitate a prevăzut construirea unei rețele noi de iluminat stradal cu o lungime de 3,5 km, instalarea a cinci piloni noi și montarea a 65 de corpuri de iluminat LED. Valoarea acestui proiect este de 250 mii de lei. Astfel, comunitatea a ajuns să fie acoperită în proporție de aproximativ 95% cu iluminat public stradal, oferind locuitorilor și oaspeților condiții mai sigure pentru deplasările pe timp de noapte.

 

𝐏𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭, 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝟖𝟗𝟔 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚̆, 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧” 𝐬̦𝐢 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬”, 𝟖𝟔𝟑 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐣𝐚 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟔𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆.

 

#GuvernulRepubliciiMoldova

#MinisterulInfrastructuriișiDezvoltăriiRegionale

#SatulEuropean #ProiectLocal  #ApalaRobinet

#SatulEuropeanExpres #IluminatPublicStradal

#InvestițiePublică #DezvoltareLocalitate