Programul „Satul European”, implementat de Guvernul Republicii Moldova, a atins noul prag de 150 de proiecte implementate, cu o valoare totală de circa 243 de milioane de lei. Acestea au adus îmbunătățiri semnificative vieții de zi cu zi pentru aproximativ 180.000 de cetățeni din comunitățile rurale.
Un exemplu elocvent al impactului Programului „Satul European” este satul Climăuții de Jos din raionul Șoldănești, unde cu suportul financiar de 5,5 milioane de lei a fost posibilă construirea a circa 6 kilometri de apeduct, asigurând astfel accesul la apă potabilă pentru comunitate. De asemenea, investiția de 1,3 milioane de lei în Băhrinești, din raionul Florești, a adus lumină pe străzile satului, prin construirea a 13 kilometri de rețele de iluminat public.
Cele mai multe proiecte finalizate, 42 la număr, vizează construcția/reabilitarea/renovarea clădirilor publice, iar prin implementarea a 33 de proiecte s-a instalat iluminatul public în localități. Alte 24 de localități sunt asigurate cu sisteme de alimentare cu apă, de epurarea a apei și de canalizare.
Totodată, proiectele implementate în cadrul programului au dus la modernizarea a 17 centre culturale, precum cel din satul Cucoara, raionul Cahul, unde copiii din ansamblurile folclorice și de dans au primit costume tradiționale noi și beneficiază de mijloace acustice moderne pentru a-și prezenta talentul pe scenă.
Pentru anul curent, programul Satul European finanțează în total 496 de proiecte în întreaga țară, cu o valoare totală a investițiilor de 1,8 miliarde de lei. Până în prezent, 1 miliard de lei a fost deja valorificat.
În plus, Guvernul Republicii Moldova a lansat programul Satul European Expres, care permite altor 399 de primării să implementeze proiecte de dezvoltare locală cu o valoare totală de aproximativ 172,3 milioane de lei până la sfârșitul acestui an. Această inițiativă adițională demonstrează eforturile constante de a spori investițiile în localități și de a oferi o viață mai confortabilă și prosperă în întreaga țară.
Programul Satul European continuă să aducă Europa în casele noastre, prin intermediul proiectelor care îmbunătățesc calitatea vieții și promovează dezvoltarea durabilă în comunitățile rurale din Republica Moldova.
Serviciul Comunicare ONDRL
Diana Lvovschi: comunicare@ondrl.gov.md