Proiectul „Comunitate sigură și sănătoasă: amenajarea pistei pentru bicicliști și a trotuarului pe strada Tighina, pentru acces sigur la instituțiile educaționale și dezvoltarea comunității europene” a prevăzut amenajarea unei infrastructuri de acces în conformitate cu normele europene de mobilitate, cu trotuare pavate, parcaje pentru biciclete și autoturisme, trei stații moderne de așteptare pentru transportul public și două piste pentru bicicliști pe o lungime de 3 km, realizate cu îmbrăcăminte din beton asfaltic.   

Astfel, locuitorii comunei, de-a lungul străzii Tighina, beneficiază acum de  acces sigur la instituțiile educaționale și la alte puncte importante ale comunității.  Totodată, pistele pentru bicicliști oferă o opțiune sănătoasă și ecologică de deplasare, facilitând legătura între diferite zone ale localității.

Proiectul a fost implementat prin Programul Național „Satul European”, ediția I, cu o finanțare de 4,6 milioane de lei, alocată de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

Primarul comunei Telița, Rodica Rusu, spune că, în localitate, fiecare al treilea locuitor deține o bicicletă, iar tot mai mulți săteni aleg să renunțe la automobil în favoarea bicicletei sau a altui transport ecologic, datorită costurilor mai mici și beneficiilor pentru sănătate.

„ Cei aproximativ 150 de copii care merg zilnic la grădiniță sau la școală se pot deplasa acum în siguranță, inclusiv pe biciclete, datorită trotuarelor și pistelor pe care le-am construit. Satul se întinde pe o lungime de aproximativ 2 km, iar o bună parte dintre locuitori, folosesc bicicleta pentru a ajunge în centrul comunității, unde se află instituțiile publice și centrele comerciale. Proiectul a adus o schimbare semnificativă: acum traficul este organizat conform normelor internaționale de siguranță, pentru toți participanții, fie că sunt pietoni, bicicliști sau conducători auto. Până la implementarea proiectului, pe drumurile din Telița era haos. Era foarte periculos să te deplasezi printre numeroasele automobile care circulau cu viteză mare. Având în vedere poziția geografică, aproape de marile orașe ale țării, localitatea se transformă treptat într-un sat rezidențial, unde locuitorii sunt angajați în întreprinderile din orașe. Astfel, dimineața și seara, traficul devine extrem de intens. După implementarea proiectului respectiv, care a fost finalizat acum mai bine de un an, în Telița, în special pe strada centrală Tighina, deplasarea se desfășoară regulamentar și fără riscuri”.

Totodată, comuna Telița a beneficiat și de un alt proiect în cadrul Programului Național „Satul European Expres”. Astfel, a fost amenajat un teren de joacă multifuncțional pentru copii, în valoare de 430.000 lei.

„Ce poate fi mai frumos decât să vezi copii fericiți și părinți bucuroși? Pentru ca tinerele familii să rămână în localitățile rurale, este esențial să modernizăm infrastructura și să creăm spații sigure și prietenoase pentru copii și familii. Crearea acestui parc de distracții, cu tobogane euro-conforme, este un pas important în dezvoltarea comunității noastre. Acum, familiile cu copii au un loc unde pot socializa și se juca în siguranță. Astfel de proiecte reduc discrepanțele dintre mediul rural și cel urban, aducând un suflu modern urbanismului local. Cele două proiecte sunt o mare realizare pentru comunitatea noastră, iar pentru acest lucru suntem foarte recunoscători autorităților centrale care ne-au susținut în implementarea inițiativelor de dezvoltare durabilă”, a adăugat primarul.

Subliniem că, prin Programele Naționale „Satul European” și „Satul European Expres”, au fost implementate până acum 872 de proiecte de dezvoltare locală, dintr-un total de  896 aprobate. Proiectele finalizate pot fi vizualizate pe harta interactivă de pe pagina web a instituției:  https://ondrl.gov.md/proiecte/