Programul „Satul European” a adus îmbunătățiri semnificative în 40 de instituții educaționale din țară. Cu aproape 51 de milioane de lei, Guvernul Republicii Moldova a asigurat facilități în 24 de grădinițe, 13 gimnazii și 3 licee.
Astfel, în jur de 13 mii de copii, profesori și comunități din satele moldovenești au primit șansa de a se bucura de condiții prielnice în procesul educațional.
Prin modernizarea instituțiilor școlare, s-a asigurat îmbunătățirea infrastructurii clădirilor, dotarea cu tehnologii moderne, extinderea spațiilor de învățare și crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea academică și personală a copiilor. În acest mod, aceștia au acum oportunitatea de a-și explora potențialul într-un mediu sigur și stimulativ.
Printre proiectele de renovare a instituțiilor educaționale se numără:
Dotarea grădiniței din satul Negureni, raionul Telenești.
Lucrări de reparație capitală a Grădiniței din satul Caracui, raionul Hîncești.
Lucrări de renovare a clădirii Gimnaziului din satul Lopatnic, raionul Edineț.
Reparația capitală a acoperișului IP Gimnaziul „Viorel Ciobanu” s. Șuri, r-nul Drochia
Instrumente didactice digitale în IP Gimnaziul din satul Filipeni, raionul Leova.
Alimentarea cu energie electrică, echipament electric de forță, iluminatul electric interior al Liceului Teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, raionul Rezina.
Renovarea acoperișului liceului din satul Peresecina, raionul Orhei.
Acestea sunt doar câteva exemple, iar programul continuă să se extindă pentru a aduce beneficii cât mai multor localități rurale.
Directorul ONDRL, Mihail Croitoru, a subliniat că aceste investiții în infrastructura educațională sunt deosebit de importante pentru viitorul Republicii Moldova, contribuind la creșterea calității învățământului și la dezvoltarea armonioasă a tinerelor generații.
„Într-un context în care educația reprezintă temelia dezvoltării națiunii, Programul „Satul European” se dovedește a fi un pas semnificativ în direcția construirii unui viitor mai prosper și mai echitabil pentru toți locuitorii Republicii Moldova, asigurându-se că fiecare copil are acces la o educație de calitate și la oportunități reale de dezvoltare personală și profesională”- a mai spus directorul.
Lista proiectelor de modernizare a instituțiilor educaționale poate fi văzută mai jos.