CHIȘINĂU, 24 decembrie 2024 – Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de ieri constituirea comisiilor de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în raioanele Cahul și Rîșcani și municipiile Soroca și Comrat.
Lucrările vor fi desfășurate în cadrul a 4 subproiecte finanțate prin Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, implementat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu sprijinul Băncii Mondiale:
„Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de canalizare în municipiul Soroca”
„Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de canalizare în municipiul Comrat”
„Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în raioanele Cahul și Vulcănești”
„Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în clusterul Prut, raionul Rîșcani”
Comisiile vor analiza circumstanțele și condițiile legate de terenurile necesare implementării lucrărilor și vor determina soluțiile pentru inițierea procedurilor de expropriere, acolo unde este cazul.
Activitățile principale vor include identificarea terenurilor publice și private afectate de lucrările planificate, consultarea părților interesate și analiza impactului social și de mediu al proiectelor, elaborarea documentației necesare pentru expropriere și proceselor-verbale ce urmează a fi prezentate Guvernului.
Activitatea comisiilor va fi coordonată de Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.
––
Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, implementat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, are ca obiectiv sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație într-un număr de zone rurale și orașe selectate, consolidarea capacităților instituționale locale și naționale de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare și asigurarea unui răspuns prompt și efectiv în caz de criză sau situație de urgență.
Proiectul, în valoare de 44,1 mln. Euro, este finanțat de creditul acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Suplimentar, pentru realizarea aceluiași proiect, Republica Moldova a beneficiat de un grant în valoare de 1,55 milioane EUR, acordat de către Agenția Austriacă de Dezvoltare.