Proiectul intitulat „Păstrăm folclorul la noi acasă” a inclus dotarea Casei de Cultură din satul Inești cu echipamente moderne, mobilier și vestimentație tradițională. Pentru membrii celor cinci ansambluri folclorice (3 ansambluri pentru adulți și 2 pentru copii) au fost achiziționate 99 de costume populare, incluzând bundițe, catrințe, sumane, voaluri, căciuli și încălțăminte specială pentru dansuri. Cu pasiunea și dedicarea membrilor ansamblurilor noastre folclorice, printre care se numără și „Frunza Nucului”, vocile din renumita piesă „Dă-mă, mamă, după Iura” și care a fost fondat acum 50 de ani de un grup de localnici entuziaști, tradițiile satului Inești vor continua să dăinuie peste ani”, susține primarul localității, Ghenadie Bunescu.

„Acest proiect, implementat prin Programul „Satul European”, nu reprezintă doar o simplă modernizare a Casei de Cultură, ci și o investiție în păstrarea identității culturale a comunității. Acum, ușile Căminului cultural sunt deschise aproape în permanență: fie că este vorba despre activități socio-culturale, cercuri pe interese pentru copii, concursuri sau șezători, unde localnicii au ocazia să reînvie frumosul obicei de a se aduna împreună. La aceste evenimente participă oameni de toate vârstele, iar fiecare are șansa să-și arate talentul și măiestria”, a mai adăugat primarul.

De-a lungul anilor, ansamblurile folclorice din Inești au câștigat multiple medalii și diplome la diverse concursuri, inclusiv naționale, promovând tradițiile satului dincolo de hotarele acestuia.

„Este bine cunoscut faptul că edificiile culturale reprezintă sufletul satelor noastre și suntem recunoscători autorităților statului pentru sprijinul acordat în renovarea acestora. Datorită ajutorului financiar al Guvernului, acum dispunem și de echipamente IT moderne, care le permit membrilor ansamblurilor folclorice să împărtășească frumusețea obiceiurilor noastre cu o audiență mult mai largă, inclusiv online, și cu conaționalii noștri care trăiesc fie în Franța, Italia, Germania, Marea Britanie, Canada sau SUA. Astfel, și ei pot învăța și transmite mai departe tradițiile noastre copiilor lor, chiar dacă sunt departe de baștină”, a adăugat primarul.

Menționăm că pentru modernizarea și dotarea Casei de Cultură, precum și pentru extinderea rețelelor de iluminat public stradal de la Inești, proiect realizat prin Programul Național „Satul European Expres”, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat aproape 1,1 milioane de lei. De asemenea, satul Inești a fost selectat pentru un proiect în cadrul celei de-a doua ediții a Programului Național „Satul European”, care va permite extinderea rețelelor de canalizare din localitate, în acest scop urmând a fi alocate 10 milioane de lei.

Satul Inești are peste 2.100 de locuitori, dintre care mai mult de 250 sunt copii.

Mai multe detalii despre modul în care locuitorii din Inești păstrează patrimoniul cultural, dar și despre activitatea ansamblului folcloric „Frunza Nucului”, vedeți în filmul de mai jos.

Mergem înainte: investim în dezvoltarea satelor noastre!