BRAȘOV, 31 mai 2024 – O delegație a Republicii Moldova, formată din reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Unității de implementare a proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” și operatorilor de alimentare cu apă și canalizare, a participat, în perioada 29-30 mai curent, la Forumul Apelor Dunărene (Danube Water Forum), desfășurat la Brașov, România.

Activitatea cu genericul „Inovații în sectorul apei pentru o nouă realitate climatică” a reunit peste 150 de reprezentanți marcanți din sectorul apei din Bazinul Dunării și din întreaga lume. Aceștia au discutat, în cadrul unor sesiuni de dezbateri, despre efectul schimbărilor climatice asupra operatorilor serviciilor de apă, cu exemple de bune practici, precum și despre economia circulară și modul în care se poate aplica sectorului apei.

Sergiu Tăbăcaru, șeful direcției politici în domeniul aprovizionării cu apă și sanitație, MIDR, a prezentat, în cadrul forumului, activitățile realizate de Guvernul Republicii Moldova pentru reglementarea sectorului AAC. Sergiu Tăbăcaru s-a referit la modificarea Legii privind furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, care are ca obiectiv dezvoltarea unor servicii AAC calitative.

„Modificările legislației Republicii Moldova pentru reglementarea sectorului apei și canalizării reprezintă un pas important către un viitor sustenabil. Prin adoptarea și promovarea acestor reforme, ne asigurăm că suntem pregătiți să facem față provocărilor unei noi realități climatice. Este responsabilitatea noastră să continuăm pe acest drum, să colaborăm strâns cu partenerii internaționali și să investim în soluții durabile pentru gestionarea resurselor de apă. Doar astfel putem asigura o calitate a vieții ridicată pentru toți cetățenii și un mediu sănătos pentru generațiile viitoare”,  a menționat Sergiu Tăbăcaru.

Forumul Apelor Dunărene, coordonat de IAWD și Banca Mondială, cofinanțat de Guvernul Austriei, în colaborare cu Centrul de Excelență al Utilității Viitorului.  A fost găzduit de Compania Apa Brașov și Asociația Română a Apei.

Programul Danube Water a fost înființat acum 10 ani, este finanțat de Banca Mondială și de Guvernul Austriei și are ca scop reunirea reprezentanților țărilor din bazinul hidrografic al Dunării care au aceleași probleme de infrastructură, dat fiind trecutul lor comun. Unul dintre scopurile acestui program este și acela de a fi o platformă de schimb de experiență între companiile de apă și asociațiile din regiune. În plus, are o componentă de învățare, cu ajutorul Centrelor de excelență înființate, unul dintre ele fiind la Brașov.