CHIȘINĂU, 7 decembrie 2023 – La Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a avut loc o sesiune de consultări publice, condusă de Ana Mardare, secretară de stat în domeniul dezvoltării regionale, pe marginea proiectului de modificare a Legii nr. 303/2013. La eveniment, alături de reprezentanții operatorilor din domeniul alimentării cu apă și canalizare (AAC) din țară, autorităților publice locale și instituțiilor de profil, au participat și membrii echipei proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”.
Agenda discuțiilor a cuprins subiecte referitoare la reglementarea și dezvoltarea sistemelor AAC, principalele provocări și deficiențe ale sistemului. În acest sens, a fost abordată reforma sistemului de reglementare a serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, cu accent pe extinderea cerinței de licențiere și asupra operatorilor din zonele rurale, nu doar a celor care activează la nivel de oraș, municipiu sau raion.
De asemenea, participanții au vorbit despre apa care nu produce venit, și anume stabilirea consumului tehnologic și a pierderilor de apă din sistemul public de alimentare cu apă pentru determinarea tarifelor, dar și despre eficientizarea procedurii de aprobare a tarifelor.
Alte subiecte discutate de participanți au vizat regionalizarea serviciilor și operatorilor de AAC, importanța cotei de dezvoltare pentru revitalizarea sectorului și creșterea investițiilor în modernizarea infrastructurii apeductelor.
La finalul sesiunii de consultări, Ana Mardare a mulțumit participanților pentru propuneri și recomandări, accentuând că acestea vor fi luate în considerare la definitivarea proiectului de lege.
Amintim că modificarea Legii privind serviciul public de AAC este prevăzută în proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”. În acest sens, în cadrul proiectului a fost contractat un consultant legal care a avut ca misiune principală oferirea sprijinului Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în finalizarea procesului de amendare și completare a Legii nr. 303/2013 privind furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare.
Modificările au fost inițiate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în colaborare cu grupul de lucru constituit în Parlamentul Republicii Moldova și au ca scop îmbunătățirea legislației naționale în domeniul apei și canalizării.