Chișinău, 03 martie 2023 – Peste 30 de reprezentanți ai structurilor naționale și locale implicate în realizarea proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” (SAASM) au participat la un atelier de lucru, organizat, astăzi, la Chișinău, de compania elvețiană de consultanță „SKAT Consulting LTD” în parteneriat cu Unitatea de Implementare a Proiectului din cadrul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), cu suportul financiar al Băncii Mondiale.

Activitatea a avut ca obiectiv informarea și dezvoltarea capacităților autorităților publice locale și a operatorilor de alimentare cu apă și canalizare în elaborarea legislației, a documentelor de politici și în prestarea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în Republica Moldova.

Optimizarea documentației tehnice pentru asigurarea rezilienței la schimbările climatice, aspectele legislative privind elaborarea și semnarea contractelor de delegare a serviciilor și reglementările metodologice privind calculul tarifelor la apă au fost subiectele prezentate, în cadrul atelierului, de Markus Lechner, inginer în domeniul alimentării cu apă și canalizării și Ion Beschieru, expert național instituțional și în administrație publică.

La instruire au participat peste 30 de reprezentanți ai Băncii Mondiale, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Sud și UTA Găgăuzia, Unității de Implementare a Proiectului din cadrul ONDRL și Consiliului Raional Râșcani. De asemenea, au fost prezenți operatori de alimentare cu apă și canalizare din orașele Râșcani și Costești, primari ai satelor Costești, Duruitoarea, Petrușeni, Văratic, Horodiște din raionul Râșcani – localități  selectate pentru implementarea proiectului SAASM.

Proiectul SAASM, implementat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, are ca obiectiv sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație în zonele rurale și orașele selectate, consolidarea capacităților instituționale locale și naționale de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și asigurarea unui răspuns prompt și eficient în caz de  criză sau situație de urgență.

Programul este finanțat din contul creditului în valoare de 44,1 mln. euro acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID). Suplimentar, pentru realizarea aceluiași proiect, Republica Moldova a beneficiat de un grant în valoare de 1,55 mln. euro, oferit de către Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA).

Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și AID a fost semnat la 21 aprilie 2022, la Washington, SUA, și a fost ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 169 din 9 iunie 2022. Proiectul este implementat pe parcursul a 5 ani, în perioada mai 2022 – decembrie 2027.