Potrivit documentului aprobat de cabinetul de miniștri, costurile implementării programului sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei, dintre care din bugetul de stat, prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, va fi asigurată suma de peste 2,5 miliarde de lei.

 Astfel, proiectul prevede ca, până în anul 2028, circa 200 de mii de locuitori vor avea acces la rețeaua de apeduct și 37 de mii de persoane vor fi conectate la rețeaua de canalizare. De asemenea, 250 de mii de oameni din 100 de localități urmează să beneficieze de sistem de iluminat public îmbunătățit.

 Programul mai urmărește ca, peste patru ani, ĂŽn cel puțin 250 de localități să fie renovate sau reabilitate clădirile publice, 375 de mii de locuitori să beneficieze de săli și terenuri de sport moderne, iar 250 de mii de persoane – de infrastructură ĂŽmbunătățită a edificiilor culturale și turistice.  De asemenea, ĂŽn cel puțin 65 de localități va crește ponderea de energie regenerabilă ĂŽn totalul energiei consumate.

 Totodată, 400 de angajați ai autorităților publice locale vor avea capacități consolidate în scrierea, managementul, monitorizarea și evaluarea proiectelor investiționale. Pentru atingerea obiectivelor, prin Planul de acțiuni al Programului, au fost planificate peste 20 de acțiuni, menite să îmbunătățească calitatea infrastructurii tehnico-edilitare și sociale.

 Proiectul programului a fost elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și al Guvernului Franței.

  Precizăm că, până în prezent, prin programele „Satul European” și „Satul European Expres” au fost realizate peste 700 de proiecte. Aceasta înseamnă peste 900 de km de apeduct și 211 km rețele de canalizare construite sau reparate în satele din țară, 36 de planuri urbanistice elaborate, peste 140 de clădiri publice reabilitate, iluminat public extins, reconstruite școli și grădinițe, inclusiv înființate parcuri de joacă moderne.

𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦, 𝐯𝐚̆ 𝐫𝐮𝐠𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐥𝐢𝐧𝐤-𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐣𝐨𝐬:  https://bit.ly/4awekYz

Fișiere