CHIȘINĂU, 14 iunie 2024 – Stadiul actual al implementării proiectului „Securitatea Aprovizionării cu Apă și Sanitație în Moldova” (SAASM), provocările întâlnite, precum și activitățile planificate au fost principalele subiecte discutate de membrii Grupului de Coordonare a Proiectului, în cadrul celei de-a treia ședințe, care a avut loc joi, 13 iunie curent, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).
Managerul proiectului SAASM, Dorin Andros, a prezentat principalele realizări ale proiectului, inclusiv sprijinul acordat MIDR pentru reforma legislativă în sectorul alimentării cu apă și canalizare (AAC) și consolidarea capacităților profesionale ale operatorilor AAC în cadrul cursurilor de perfecționare desfășurate în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei. De asemenea, Dorin Andros a evidențiat rezultatele obținute în implementarea subproiectelor care vizează extinderea și îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Râșcani, Soroca, Comrat, Cahul, Vulcănești, precum și construcția grupurilor sanitare și a infrastructurii de alimentare cu apă și sanitație în 17 școli și 14 instituții medicale.
„Progresul realizat până la ora actuală se datorează implicării depline a echipei MIDR, a reprezentanților autorităților publice centrale și locale, precum și a experților naționali și internaționali. Contăm în continuare pe sprijinul tuturor actorilor implicați în acest proiect, astfel încât să reușim realizarea obiectivului principal – creșterea accesului la servicii sigure de alimentare cu apă și sanitație în localitățile rurale și urbane selectate”, a spus Dorin Andros.
Ana Mardare, președinta Grupului de Coordonare, a menționat: „Accesul la apă potabilă și servicii de canalizare adecvate pentru toată populația țării este o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova, iar proiectul SAASM ne va ajuta să realizăm acest obiectiv strategic. Este necesar să ne implicăm cu toții pentru a implementa acest proiect în termenii stabiliți și cât mai corect.”
Grupul de coordonare, instituit în 2022, este responsabil de evaluarea și monitorizarea implementării proiectului SAASM și avizarea planului anual de acțiuni. Din acesta fac parte reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, Ministerului Educației și Cercetării și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.