CHIȘINĂU, 30 mai 2024 – Parlamentul a adoptat în lectura a doua proiectul de lege care vizează perfecționarea guvernanței și reglementării sectorului de alimentare cu apă și canalizare (AAC).

Modificările legislative, inițiate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au ca obiectiv asigurarea tuturor cetățenilor cu servicii AAC calitative și sustenabile, garantarea unui preț corect pentru consumatori, monitorizarea eficientă a operatorilor și transparența serviciilor.

Potrivit documentului, se introduce noțiunea de arie de operare, care reprezintă aria geografică ce cuprinde unitatea administrativ-teritorială în care operatorul primește dreptul de a presta serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, în baza unui contract de gestiune. Totodată, se elimină abordarea diferențiată între operatorii care prestează servicii la nivel de raion, municipiu, oraș și cei care activează la nivel de sat sau comună.

Principalele modificări legislative includ: licențierea obligatorie pentru operatorii care deservesc arii de operare cu peste 10.000 de locuitori, conform datelor oficiale furnizate de Biroul Național de Statistică, delegarea serviciului doar unui operator licențiat pentru localitățile cu peste trei mii de locuitori, începând cu doi ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

În același timp, documentul prevede includerea criteriului obligatoriu de asigurare a calității apei potabile cu prezentarea certificatelor confirmative. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va fi responsabilă de aprobarea tarifelor pentru titularii de licențe. Actul adoptat prevede că Guvernul va crea un sistem informațional „Managementul serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare”, pentru monitorizarea activității tuturor operatorilor din domeniu, care va fi gestionat de ANRE.

Totodată, autoritățile administrației publice vor putea stabili, în structura tarifului pentru serviciu, o cotă de dezvoltare destinată modernizării și construcției infrastructurii aferente serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.

De asemenea, va fi instituit un mecanism de autorizare, construcție, înregistrare, control, exploatare și întreținere a sistemelor individuale de colectare și epurare a apelor uzate în localitățile rurale. Acest mecanism va asigura acoperirea completă a necesităților de apă și canalizare în toate zonele, indiferent de configurația lor geografică sau demografică.

Anterior, proiectul a fost supus consultărilor publice cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale și locale, a operatorilor serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, precum și a reprezentanților societății civile.

Amintim că modificarea Legii privind serviciul public de AAC a fost realizată cu suportul proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”.