Chișinău, 18 iulie 2024 – Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 17 aprilie, Regulamentul privind autorizarea, construcția, înregistrarea, controlul și exploatarea sistemelor individuale de colectare și epurare a apelor uzate.
Noul regulament are ca scop stabilirea unui cadru clar și eficient pentru autorizarea, înregistrarea, monitorizarea și controlul sistemelor individuale de colectare și epurare a apelor uzate și va contribui la reducerea poluării apei și solului, protejarea sănătății publice și asigurarea conformității cu cerințele legale și normele de mediu.
Documentul prevede că sistemele individuale vor fi autorizate doar dacă extinderea rețelelor publice de canalizare nu este justificată din punct de vedere economic sau de mediu. Sistemele individuale trebuie să asigure un nivel de protecție a mediului similar cu cel al sistemelor publice.
De asemenea, autoritățile locale vor crea registre ale sistemelor individuale și vor pune la dispoziția deținătorilor formulare de înregistrare. Toate sistemele individuale vor fi înregistrate în termen de 120 de zile de la instalare.
În același timp, proprietarii sistemelor individuale vor fi responsabili pentru întreținerea corespunzătoare a acestora, iar Inspectoratul pentru Protecția Mediului și autoritățile locale vor efectua controale regulate pentru a verifica conformitatea sistemelor individuale cu reglementările.
Noul regulament, elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu sprijinul proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, va asigura o gestionare mai eficientă a apelor uzate în Republica Moldova, contribuind la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și la protejarea mediului înconjurător.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, peste 90% din localitățile din Republica Moldova nu dispun de sisteme publice de canalizare, iar calitatea apei furnizate în sistemele existente nu corespunde în multe cazuri cerințelor normative.