CHIȘINĂU, 22 februarie 2024 – Proprietarii și utilizatorii terenurilor care vor fi afectate (temporar sau permanent) de lucrările de construcție planificate în cadrul subproiectului „Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în raioanele Cahul și Vulcănești” au participat, în perioada 15-21 februarie curent, la consultări publice, organizate de Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Activitățile, desfășurate în localitățile Crihana Veche, Găvănoasa, Pelinei, Alexandru Ioan Cuza, și Vulcănești, au avut ca obiectiv informarea titularilor/ utilizatorilor de terenuri afectate (139 terenuri afectate temporar și unul afectat permanent) despre acțiunile planificate și perioada de implementare a subproiectului, procedura de utilizare temporară  a  unor porțiuni din terenuri proprietate privată și, dacă o va cere contextul, exproprierea porțiunilor predefinite a terenurilor proprietate privată. În același timp, s-a discutat despre prevederile legislației Republicii Moldova la acest capitol și standardele Băncii Mondiale cu privire la procedura de strămutare economică și expropriere și asigurare a recompenselor prevăzute de standardul ESS5.

Proprietarii de terenuri au fost informați despre durata transferului în folosinţă temporară / planul de strămutare economică și punerea în aplicare a acestuia. De asemenea, a fost prezentat conținutul acordului informat privind utilizarea temporară a unei porțiuni din terenurile private, modalitatea de calcul a compensațiilor pentru posibilele culturi agricole deteriorate și alte drepturi, dar și responsabilitățile proprietarilor sau persoanelor care arendează terenurile afectate.

Mecanismul de soluționare a reclamațiilor la nivel local, regional, național și internațional – serviciul Băncii Mondiale de soluționare a reclamațiilor a fost un alt subiect abordat, iar cei prezenți au fost încurajați să utilizeze aceste resurse pentru a primi asistență și informații suplimentare cu privire la drepturile lor.

La finalul ședințelor, proprietarilor terenurilor li s-a oferit poțiunea să semneze acordul informat imediat sau să ia o decizie până la data de 15 martie 2024, exprimându-și intenția fie de a-l semna, fie de a informa reprezentanții autorităților publice locale/Comitetului Local pentru Apă și Sanitație că nu doresc să semneze acordul, acest lucru fiind necesar pentru a iniția procedurile ulterioare.

Amintim că subproiectul „Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în raioanele Cahul și Vulcănești” prevede extinderea rețelei de alimentare cu apă în mai multe localități din raioanele Cahul și Vulcănești. Este vorba de conectarea a șapte localități din raionul Cahul – Pelinei, Sătuc, Alexanderfeld, Găvănoasa, Vladimirovca, Nicolaevca și Alexandru Ioan Cuza și orașul Vulcănești cu gara Vulcănești și zona economică liberă „Valcaneș” la apeductul magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvănoasa, precum și extinderea rețelei de apă în localitățile Pelinei, Găvănoasa, Vladimirovca și Nicolaevca din raionul Cahul și gara Vulcănești din raionul Vulcănești.

Scopul final al proiectului este asigurarea cu apă potabilă a 19.500 de beneficiari, dintre care 12.000 sunt locuitori ai orașului Vulcănești.