CHIȘINĂU, 17 iunie 2024 – Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală lansează concursul pentru selectarea unei localități care va beneficia de construcția infrastructurii cu soluții alternative de sanitație în gospodăriile individuale.

Acțiunea, desfășurată în cadrul proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, are ca obiectiv asigurarea accesului la surse alternative de sanitație în gospodăriile individuale din mediul rural și periurban, contribuind, astfel, la creșterea calității vieții și la îmbunătățirea stării de igienă și sănătate publică.

Proiectul pilot, implementat în perioada 2024-2025, va oferi sprijin pentru aproximativ 500 de gospodării sau 1500 de persoane, în instalarea infrastructurii de sanitație. Gospodăriile selectate vor semna un contract de finanțare și vor participa la campanii de informare. În același timp, autoritățile publice locale vor fi responsabile de aprobarea participării, desfășurarea activităților tehnice și administrative, gestionarea evidenței echipamentelor și organizarea consultărilor locale.

Conform regulamentului, la concurs se pot înscrie primăriile cu o populație de cel mult 2000 de locuitori, dintre care 500 de gospodării au acces la o sursă de apă prin rețeaua publică. De asemenea, localitatea trebuie să fie situată la o distanță de maxim 20 de km de o stație de epurare, pentru a facilita transportarea eficientă a apelor uzate.

La fel, participarea la concurs este condiționată de lipsa unui sistem de canalizare în localitate, dar și deținerea unui teren propriu de către beneficiari, pe care se va putea instala sistemul de sanitație individuală.

Conform datelor din 2019 ale Biroului Național de Statistică, doar 3% din populația din mediul rural are acces de sisteme de canalizare. Majoritatea gospodăriilor utilizează soluții improvizate, precum gropi de absorbție sau fose septice, multe dintre acestea fiind nereglementate.

––––-

Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, gestionat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, urmărește să îmbunătățească accesul la serviciile de alimentare cu apă și sanitație în diverse zone rurale și urbane selectate. De asemenea, proiectul vizează consolidarea capacităților instituționale locale și naționale pentru prestarea acestor servicii și asigurarea unui răspuns rapid și eficient în caz de criză sau situație de urgență.

Cu o valoare totală de 44,1 milioane de euro, proiectul este finanțat printr-un credit acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare. În plus, Republica Moldova a primit un grant de 1,55 milioane de euro din partea Agenției Austriece de Dezvoltare pentru susținerea acestui proiect.

Acordul de Finanțare între Republica Moldova și AID a fost semnat la 21 aprilie 2022 la Washington, SUA, și ratificat de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 169 din 9 iunie 2022. Implementarea proiectului se desfășoară în perioada august 2022 – ianuarie 2027.