Chișinău,  4 octombrie 2023 – Circa 8 mii de locuitori din 10 localități ale raionului Rîșcani – Costești, Duruitoarea, Proscureni, Păscăuți, Dămăşcani, Duruitoarea Nouă, Dumeni, Văratic, Horodiște și Petrușeni  vor avea acces îmbunătățit la servicii calitative de alimentare cu apă potabilă datorită implementării proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, finanțat de Banca Mondială.

În acest context, marți, 3 octombrie, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a avut loc ceremonia de semnare a Acordului de cooperare pentru realizarea subproiectului investițional „Construcția infrastructurii de alimentare cu apă a localităților din raionul Rîșcani”.

Documentul a fost a semnat de către directorul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Mihail Croitoru, directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Maria Prisacari,  președintele raionului Râșcani, Vasile Secrieru, și primarii localităților beneficiare ale proiectului.

Prezentă la eveniment, Secretara de stat în domeniul dezvoltare regională MIDR, Ana Mardare, a apreciat suportul Băncii Mondiale în sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație pentru cetățenii Republicii Moldova și a urat succes tuturor părților implicate, asigurându-i de tot sprijinul MIDR în realizarea sarcinilor stabilite.

În cadrul subproiectului investițional, în valoare de circa 7,6 mil. euro, se planifică actualizarea documentației tehnice de proiect, elaborarea studiului impactului asupra mediului și social, construcția stației de captare, a stației de tratare a apei potabile, a rețelelor de apeduct, aducțiuni, rezervoare, stații de pompare etc.

Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, implementat de MIDR, are ca obiectiv sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație într-un număr de zone rurale și orașe selectate, consolidarea capacităților instituționale locale și naționale de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare și asigurarea unui răspuns prompt și efectiv în caz de criză sau situație de urgență.

Proiectul, în valoare de 44,1 mln. Euro, este finanțat de creditul acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Suplimentar, pentru realizarea aceluiași proiect, Republica Moldova a beneficiat de un grant în valoare de 1,55 milioane EUR, acordat de către Agenția Austriacă de Dezvoltare.

Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și AID a fost semnat la 21 aprilie 2022, La Washington, SUA, și a fost ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 169 din 9 iunie 2022. Proiectul va fi  implementat în perioada aprilie 2022 –ianuarie 2027.