Comrat, 16 martie 2023 – Locuitorii municipiului Comrat vor beneficia de servicii de sanitație mai bune urmare a implementării subproiectului „Construcția stației de epurare și a infrastructurii de canalizare în municipiul Comrat”. Acțiunea, parte a proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” (SAASM), va contribui semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației din regiune.
În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului de cooperare între Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, Agenția de dezvoltare a UTA Găgăuzia și Primăria municipiului Comrat, desfășurată astăzi la Comrat, a fost stabilit modul în care toți actorii implicați vor coopera pentru realizarea subproiectului, astfel încât să fie asigurat un proces transparent și eficient de implementare.
Potrivit informației prezentate de managerul proiectului SAASM, Dorin Andros, subproiectul se va desfășura în două etape. Inițial va fi elaborat un studiu de fezabilitate și va fi evaluat impactul de mediu și social.
În acest sens, echipa responsabilă de implementarea proiectului SAASM din cadrul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală a prezentat aspectele tehnice incluse în termenii de referință pentru contractarea companiei de consultanță care va elabora studiul de fezabilitate și evaluarea impactului de mediu și social.
Printre acțiunile pe care urmează să le realizeze compania, la prima etapă, se numără evaluarea infrastructurii sanitar-tehnice existente și investigarea caracteristicilor apelor uzate, calculul debitelor existente și planificate de apă uzată și încărcături de poluare – ape uzate industriale și de la populație, calculul hidraulic al rețelelor, propuneri de epurare și deversare a apelor uzate, propuneri de epurare și evacuare a nămolului, analiza rezistenței infrastructurii existente la eventualele daune cauzate de inundații, secetă, vânt, analiza instituțională și financiară, precum și rezumatul scurt al măsurilor recomandate pe termen scurt, mediu și lung.
La cea de-a doua etapă a subproiectului este planificată proiectarea și, ulterior, construcția stației de epurare.
Municipiul Comrat are în prezent o populație de aproximativ 20.000 de locuitori, dintre care peste 85% au acces la servicii de alimentare cu apă, însă calitatea acestora este nesatisfăcătoare. De asemenea, doar aproximativ 35% din populație este conectată la rețelele de canalizare. Situația este agravată de faptul că stația de epurare construită anterior nu funcționează, iar apele uzate netratate se varsă în râul Ialpug.