Chișinău, 1 septembrie 2023 – Programul de studii de licență în domeniul alimentării cu apă și canalizare din cadrul Facultății de Urbanism și Arhitectură (FUA) a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) a fost relansat după o pauză de doi ani. Studenții înmatriculați în acest an au participat astăzi, alături de colegii lor, la ceremonia organizată cu ocazia începutului noului an universitar.
Prezent la evenimentul festiv, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a adresat felicitări studenților anului I. „Pentru construcția fiecărui drum, pod, rețea de apă sau canalizare este nevoie de cel puțin un inginer. Studenții de azi la UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei, facultatea de urbanism, inginerie, infrastructura transportului, arhitectură vor construi Moldova de mâine. La propriu. Mă bucură nespus de mult faptul că din anul acesta a fost relansat Programul de Apă și Canalizare – unul dintre domeniile cheie pentru dezvoltarea Moldovei”, a spus Andrei Spînu.
La rândul său, prorectorul pentru digitalizare al UTM, Dinu Țurcanu, a declarat că în acest an instituția a extins cu peste 10 la sută numărul de studenți înmatriculați. „Inginerii, arhitecții și toți cei care fac parte din Universitatea Tehnică a Moldovei au contribuit și continuă să contribuie la crearea viitorului! Vă felicităm din inimă și vă dorim mult succes! Împreună, vom construi viitorul”, le-a spus prorectorul Țurcanu studenților anului I.
Programul de studii „Alimentări cu apă, canalizări”, cu o durată de patru ani, are ca scop pregătirea viitorilor ingineri în domeniul infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare. Curriculumul acestui program este conceput pentru a dezvolta capacitățile profesionale ale studenților și pentru a le oferi cunoștințele necesare referitoare la diverse aspecte ale domeniului, cum ar fi stațiile de pompare, sistemele şi echipamentele sanitare, rețelele de distribuție a apei, stațiile de tratare a apei naturale, epurarea apelor uzate, construcțiile şi amenajările hidrotehnice, utilajul utilizat în sistemele de alimentare cu apă şi canalizare, tehnologia lucrărilor de construcție şi exploatarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare.
Inginerul/inginera specializat/ă în infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare este responsabil/ă de proiectarea, construcția, exploatarea şi reconstrucția sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în localități, întreprinderi industriale şi alte obiective de menire social-culturală. De asemenea, el/ea se ocupă de evaluarea complexă a soluțiilor de proiect, în funcție de factorii sociali, tehnici, economici şi ecologici, care afectează sistemele de alimentare cu apă şi canalizare, îmbunătățirile funciare şi ecologice, precum și de lucrările de întreținere şi gestionare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare construite şi a serviciilor comunale din localități.
De notat că, în luna aprilie curent, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Universitatea Tehnică a Moldovei și Asociația „Moldova Apă-Canal” au semnat un acord de colaborare care prevede punerea în aplicare a unui program de dezvoltare profesională pentru îmbunătățirea competențelor tehnice ale angajaților din sectorul de alimentare cu apă și canalizare (AAC).
Pe lângă alte activități, programul prevede relansarea, la UTM, a programului studiilor de licență, cu o durată de patru ani, în cadrul căruia vor fi pregătiți specialiști/specialiste în domeniul AAC. Aceștia vor urma stagii de practică, vor participa la școli de vară și vor efectua schimb de experiență în cadrul întreprinderilor specializate care prestează servicii comunale.
Acordul este parte a proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, implementat de MIDR, cu sprijinul Băncii Mondiale.
În acest an la Facultatea de Urbanism și Arhitectură au fost înmatriculați aproximativ 250 de studenți.