𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐮𝐧 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝟏,𝟔 𝐡𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐂𝐢̂𝐫𝐧𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢, 𝐫𝐚𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐂𝐚̆𝐮𝐬̦𝐞𝐧𝐢, 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐚𝐦𝐩𝐥𝐚𝐬𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐳𝐨𝐧𝐚̆ 𝐩𝐮𝐬𝐭𝐢𝐢𝐭𝐚̆ 𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞, 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐝𝐞𝐦𝐮𝐥𝐭, 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭 𝐩𝐚̆𝐬̦𝐮𝐧𝐞.  𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐚̆𝐳𝐮𝐭 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚 𝟔𝟔𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐧𝐨𝐮𝐫𝐢 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐮 𝐨 𝐜𝐚𝐩𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟑𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐤𝐢𝐥𝐨𝐰𝐚𝐭̦𝐢 𝐩𝐞 𝐨𝐫𝐚̆.

 Potrivit primarului localității, Oleg Savca, ideea de a construi un parc fotovoltaic a apărut în anul 2022, în contextul crizei energetice cauzate de războiul dus de Federația Rusă în Ucraina. Primarul spune că a fost motivat și de faptul că zeci de gospodării din țară rămâneau fără electricitate atunci când infrastructura energetică a statului vecin era bombardată. Decizia de a aplica la Programul Național „Satul European” pentru a obține finanțare și a construi acest parc nu s-a lăsat așteptată.

 Lucrările au început în anul 2023, iar parcul a fost dat în exploatare în luna iunie 2024. Până acum, cele 660 de panouri fotovoltaice au produs peste 84.000 de kW de energie electrică.

  „Datorită finanțării obținute de la Guvernul Republicii Moldova și contribuției noastre, am reușit să transformăm energia solară în energie electrică și să eficientizăm localitatea din punct de vedere energetic. Centrala noastră generează energie electrică între 230 și 290 de kWh în orele de vârf. Energia electrică produsă ajunge în rețea către furnizorii de pe piața din Republica Moldova. Preconizăm că investiția totală, de aproape șase milioane de lei, să fie recuperată în mai puțin de zece ani”, afirmă primarul.

 Oleg Savca mai menționează că parcul urmează să treacă în gestiunea întreprinderii, fondatorul căreia este Consiliul Local Cîrnățeni, care va administra resursele financiare obținute din vânzarea energiei electrice. Din aceste fonduri, sunt deja planificate diferite proiecte de dezvoltare a localității.

 „În luna iulie, au fost produși în total 61.912 kW. Dintre aceștia, 34.723 de kW au fost vânduți pe piața internă la un preț de 1,15 lei per kW, fără TVA, iar 27.189 de kW au fost vânduți pe piața externă a Republicii Moldova la un preț de 1,72 lei per kW. Sperăm ca banii pe care-i vom recupera în următorii ani să-i investim în dezvoltarea satului Cîrnățeni, inclusiv în construcția trotuarelor, a terenurilor de joacă pentru copii și în reabilitarea drumurilor din localitate, care necesită reparație”, a adăugat Oleg Savca.

 Valoarea totală a investiției în acest proiect se ridică la aproape șase milioane de lei, din care cinci milioane au fost oferite de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar aproape 870 de mii de lei reprezintă contribuția localității.

 𝐌𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚̆𝐦 𝐜𝐚̆ 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧” 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐢𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐬̦𝐞𝐟𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐌𝐚𝐢𝐚 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐮, 𝐬̦𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚̆, 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐜𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞, 𝐫𝐞𝐧𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐨𝐢𝐳𝐨𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐥𝐚̆𝐝𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞, 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐬̦𝐢 𝐣𝐨𝐚𝐜𝐚̆, 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜𝐞, 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐳𝐨𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐨𝐝𝐢𝐡𝐧𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐚𝐠𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐢̂𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢.

#GuvernulRepubliciiMoldova #MinisterulInfrastructuriișiDezvoltăriiRegionale #SatulEuropean #ParcFotovoltaic #CîrnățeniCăușeni    #Infrastructuraîmbunătățită   #InvestițiePublică