𝗟𝗼𝗰𝘂𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝘀𝗮𝘁𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗖𝗼𝘀̦𝗲𝗿𝗻𝗶𝘁̦𝗮 𝘀̦𝗶 𝗖𝗲𝗿𝗻𝗶𝘁̦𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗿𝗮𝗶𝗼𝗻𝘂𝗹 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶 𝘃𝗼𝗿 𝗮𝘃𝗲𝗮 𝗶̂𝗻 𝗰𝘂𝗿𝗮̂𝗻𝗱 𝗮𝗽𝗮̆ 𝗽𝗼𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗿𝗼𝗯𝗶𝗻𝗲𝘁: 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗮̆ 𝗰𝘂 𝘀𝘂𝗰𝗰𝗲𝘀 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗿𝗲𝘁̦𝗲𝗹𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗮𝗽𝗲𝗱𝘂𝗰𝘁 𝐢̂𝐧 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗼𝘂𝗮̆ 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘂𝗿𝗺𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝘀𝗮̆ 𝗳𝗶𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗹𝗮 𝗔𝗽𝗲𝗱𝘂𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗭𝗮̆𝗹𝘂𝗰𝗲𝗻𝗶-𝗧𝗮̂𝗿𝗴𝘂𝗹 𝗩𝗲𝗿𝘁𝗶𝘂𝗷𝗲𝗻𝗶-𝗩𝗲𝗿𝘁𝗶𝘂𝗷𝗲𝗻𝗶, 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁, 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗗𝗥 𝗡𝗼𝗿𝗱.

 În cadrul proiectului „Serviciu durabil de asigurare cu apă potabilă extins în satul Coșernița”, realizat prin Programul Național ”Satul European”, s-a reușit construcția unei rețele de distribuție, cu o lungime de aproximativ 19 km, și montarea unui rezervor de apă, în localitate, cu o capacitate de 50 de m3.

 Prin implementarea acestui proiect vor fi aduse beneficii directe comunității din Coșernița, prin îmbunătățirea accesului la apă potabilă pentru aproximativ 500 de gospodării casnice cu 1500 de locuitori. Printre beneficiari se numără și 7 instituții publice, precum și 13 agenți economici.

  Valoarea totală a investiției se ridică la 8.723.452 de lei, dintre care 7,8 milioane de lei au fost alocate de către Guvernul Republicii Moldova.

  La realizarea proiectului din satul Coșernița, cu peste 890 de mii de lei a contribuit și Guvernul României. Totodată, la un alt proiect similar care a fost implementat în satul Cernița, din raionul Florești, Guvernul de la București a acordat un ajutor financiar de peste 5,6 milioane de lei.

 Proiectul a prevăzut construcția a 11,55 de km de rețele de apeduct în satul Cernița și montarea unui rezervor de apă, cu o capacitate de 50 de m3. Astfel, acces îmbunătățit la apă de calitate vor avea 282 de gospodării casnice cu 900 de locuitori, inclusiv 6 instituții publice și 7 agenți economici.

 Valoarea totală a investiției în cel de-al doilea proiect este de 6.590.298 de lei, dintre care aproape un milion de lei a fost alocat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

 Subliniem că aceste două proiecte sunt co-finanțate prin Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România. În cadrul acestui acord, Guvernul României a oferit sprijin financiar în valoare totală de 6.049.717 euro, echivalent cu 117,2 milioane de lei, pentru implementarea a 33 de proiecte în cadrul Programului Național „Satul European”.

  𝐄 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐜𝐚̆, 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐞 𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞𝐥𝐞 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮 𝐬̦𝐢 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐩𝐚𝐬 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐯 𝐢̂𝐧 𝐢̂𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚.

𝑰̂𝒎𝒑𝒓𝒆𝒖𝒏𝒂̆ 𝒎𝒂𝒊 𝒑𝒖𝒕𝒆𝒓𝒏𝒊𝒄𝒊!

#GuvernulRepubliciiMoldova #GuvernulRomâniei #ApaPotabila #Coșernița #CernițaFlorești #SatulEuropean #ProgramNational #InfrastructuraLocala