Proiectul „Valorificarea culturii și promovarea patrimoniului cultural în cadrul unui spațiu verde reabilitat pentru for public și de agrement în localitatea Iurceni, raionul Nisporeni” a prevăzut demolarea vechii construcții a amfiteatrului, aflată într-o stare precară, și construirea unui amfiteatru nou, dotat cu scenă de vară, copertină și scaune.

 Datorită reconstrucției și amenajării acestei zone, recent, în locația respectivă a avut loc cea de-a 34-a ediție a Târgului Național „Bâlciul Olarilor”, un eveniment de tradiție care, anual, se desfășoară la Iurceni și adună zeci de olari și meșteri populari din țară și de peste hotare, dar și numeroși vizitatori dornici să descopere frumusețea și istoria acestui meșteșug tradițional.

 De asemenea, proiectul a inclus și amenajarea izvorului de pe teritoriul zonei de agrement, care datează din anul 1429 și care avea nevoie urgentă de curățare și reabilitare.

 Potrivit primarului comunei, Ion Bocan, implementarea acestui proiect a contribuit la crearea unui spațiu ideal pentru organizarea diverselor evenimente culturale ale localității, cum ar fi Hramul satului, Ziua Copiilor, dar și evenimente de amploare națională, precum „Bâlciul Olarilor”. 

 „Prin intermediul acestui eveniment, putem conserva și promova patrimoniul nostru național în domeniul meșteșugurilor, în special olăritul. Acum avem posibilitatea să le oferim atât meșterilor noștri, cât și celor din alte regiuni ale țării, o platformă excelentă pentru a-și expune talentul și creativitatea, dar și pentru a face schimb de experiență cu meșteri din afara republicii”, a spus primarul.

Totodată, prin amenajarea acestei zone de agrement, cei peste două mii de locuitori ai comunei Iurceni și Mîrzoaia (localitate componentă a comunei), precum și locuitori ai satelor învecinate — Bolțun, Bursuc și Cristești — cu o populație totală de aproximativ 3.500 de persoane, beneficiază de un spațiu modern de relaxare, cu teren de joacă și piscină, unde se pot recrea, în special în sezonul estival, în condiții europene.

„Mulțumim autorităților statului pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect important pentru comunitatea noastră, care ne face cunoscuți în toată lumea”, a adăugat primarul Ion Bocan.

 Menționăm că, valoarea totală a proiectului implementat în Iurceni este de 3,274 milioane de lei, din care aproximativ 3,245 milioane de lei au fost alocate de Guvern, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar restul sumei, de aproximativ 30.000 de lei, reprezintă contribuția administrației publice locale.

𝐌𝐞𝐫𝐠𝐞𝐦 𝐢̂𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞: 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐦 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐞𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞!

#GuvernulRepubliciiMoldova #MinisterulInfrastructuriișiDezvoltăriiRegionale #IurceniNisporeni

#AmfiteatrudeVară #ForPublic #TârgulBâlciulOlarlor #AmenajareZonădeArement #TerenurideJoacă #Zonedeodihnă

#ZonedeRecreere #Infrastructuramodernizată #ProiectSatulEuropean #PromovareaPatrimoniuluiNațional #InvestitiePublica #Dezvoltarelocalitate