Angajații Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală  (ONDRL) efectuează periodic vizite de monitorizare ex-post a proiectelor, implementate în cadrul Programelor Naționale ”Satul European”, ediția I și ”Satul European Expres”, la împlinirea unui an de la darea acestora în folosință. Aceștia au sarcina de a evalua sustenabilitatea proiectelor, impactul acestora și, totodată, identifică provocările în asigurarea durabilității, stabilind și măsuri corespunzătoare de gestionare eficientă a investițiilor alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

Numai în primele două săptămâni ale lunii mai, reprezentanții Serviciului Evaluare Ex-post și Raportare al ONDRL au vizitat 9 localități din raioanele Ialoveni, Cimișlia și Hîncești.

Printre proiectele implementate, în cadrul Programului Național ”Satul European”, ediția I, care au fost monitorizate, se numără: construcția a peste opt km de rețele de canalizare în două sectoare din orașul Ialoveni; reparația cantinei și a sălii de sport ale Liceului din Mileștii Mici; reconstrucția acoperișului Casei de cultură din Horești; construcția a cca 10 km de rețele de canalizare în Cigârleni; reabilitarea și dotarea Centrului socio-cultural din Hârtop, Cimișlia; reabilitarea și dotarea a două grădinițe – din municipiul Hîncești și din satul Caracui; modernizarea Casei de cultură, construcția a circa 10 km de rețele de canalizare și a două stații de pompare a apelor uzate în comuna Mingir, Hîncești.

Totodată au fost evaluate și proiecte implementate în cadrul Programului Național ”Satul European Expres”, cum ar fi: dezvoltarea infrastructurii sportive în orașul Ialoveni prin construcția unui teren de mini-fotbal; instalarea unui sistem fotovoltaic la Casa de cultură din satul Horești; reabilitarea căilor pietonale de acces la grădinița din comuna Hârtop, Cimișlia; amenajarea terenului de mini-fotbal în satul Caracui; reparația acoperișului clădirii primăriei comunei Mingir, din raionul Hîncești.

Gheorghe Chirman, specialist în cadrul Serviciului Evaluare Ex-post și Raportare, menționează că, în timpul vizitelor de lucru, beneficiarii proiectelor sunt deschiși și pun la dispoziție toate documentele necesare, inclusiv Planul de Asigurare a Durabilității în privința proiectelor implementate. Acest lucru permite identificarea factorilor care au contribuit la succesul sau dificultățile întâmpinate în implementarea proiectelor.

Natalia Veveriță, șefa Serviciului Evaluare Ex-post și Raportare din cadrul ONDRL, afirmă că obiectivul principal al evaluărilor „ex-post” constă în analiza cantitativă și calitativă a rezultatelor proiectelor, inclusiv a efectelor prevăzute și neprevăzute, care au apărut pe perioada de implementare.

”Această monitorizare oferă posibilitatea de a compara performanțele proiectelor evaluate cu cele ale altor proiecte similare, deja realizate, în vederea formulării de concluzii relevante și a însușirii unor lecții pentru o mai bună gestionare a proiectelor viitoare. De asemenea, se analizează impactul economic și social al acestor proiecte asupra grupurilor-țintă, inclusiv a beneficiarilor finali”, mai spune experta.

Potrivit directorului Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Mihai Croitoru, aceste evaluări sunt esențiale pentru înțelegerea eficacității și impactului investițiilor în dezvoltarea comunităților locale, dar și pentru optimizarea gestionării viitoarelor fonduri destinate proiectelor de dezvoltare locală.

„Evaluările efectuate până acum de specialiștii ONDRL arată că investițiile realizate prin intermediul Programelor Naționale „Satul European” și „Satul European Expres” oferă comunităților o dezvoltare continuă și beneficii pe termen lung. Astfel, specialiștii noștri au constatat că proiectele realizate au un impact semnificativ asupra comunităților și a grupurilor țintă, contribuind la dezvoltarea locală și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor din aceste localități”, a specificat Mihai Croitoru.

Până în prezent, specialiștii ONDRL au efectuat 94 de vizite de evaluare ex-post pentru proiectele realizate în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția 2022, și alte 12 vizite pentru proiectele de dezvoltare locală, finalizate în cadrul Programului Național „Satul European Expres”, ediția 2023. În total, 114 proiecte din cadrul Programului Național ”Satul European”, ediția I, au împlinit un an de la implementare.