În cadrul Programului Național ”Satul European”, în satul Văleni din raionul Cahul a fost reconstruită și reutilată o clădire istorică, care a găzduit anterior o instituție de învățământ preșcolar. În prezent, aici a fost amenajat un atelier de țesut covoare tradiționale, specifice Luncii Prutului de Jos. Locația va servi acum pentru întâlniri a mai multor generații de elevi și tineri cu meșterițele din sat, care dețin arta țesutului, a torsului și a prelucrării firului de lână. Acestea îi vor învăța pe tineri și copii cum să mânuiască fusul și furca de tors, astfel încât să nu fie pierdute meșteșugurile strămoșești.

 Șezătorile organizate de meșterițe urmează să fie frecventate de peste 100 de copii și tineri. Totodată, în acest atelier vor fi petrecute lecțiile de educație tehnologică a elevilor din gimnaziu. În prezent, în instituția de învățământ din localitate învață în jur de 200 de copii. Atelierul de țesut covoare tradiționale face parte dintr-un complex socio-istoric, care mai include Muzeul de istorie și etnografie, dar și Biserica din localitate. Complexul este un obiectiv turistic în cadrul Traseului Eco-cultural al Luncii Prutului de Jos.

Totodată, clădirea ce găzduiește Atelierul de țesut a fost dotată cu toate utilitățile necesare, pentru a primi oaspeți și turiști din țară și de peste hotare. Pentru implementarea proiectului, Guvernul Republicii Moldova a alocat, prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, peste 2.282.000 de lei.

 În plus, localitatea Văleni a beneficiat și de un proiect în cadrul Programului ”Satul European Expres”. Este vorba de construcția unui sistem modern de iluminat public, extins pe cinci străzi din cartierul nou al satului și de care beneficiază în prezent în jur de 300 de gospodării cu peste 1100 de locuitori, inclusiv Grădinița de copii nr.2, o Casă de tip familial, un teren de sport și agrement. În acest scop din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală au fost alocate resurse financiare în valoare de 238 de mii de lei.

  Potrivit primarului Silvia Știrbeț, Programele Naționale: ”Satul European” și ”Satul European Expres” aduc dezvoltare, modernizare și viață în localitățile țării.

”Cele două proiecte naționale implementate la Văleni au contribuit semnificativ, în primul rând, la diminuarea discrepanței între condițiile de viață de la sat și oraș, la conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al localității, dar și la eficientizarea și reducerea cheltuielilor bugetare. Din numele celor trei mii de locuitori ai satului, vreau să aduc mulțumiri Guvernului Republicii Moldova și, nemijlocit, angajaților Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, care ne-au susținut și ne-au consultat la orice moment, când am avut nevoie pentru a duce la bun sfârșit proiectele noastre. Ne bucurăm enorm că aceste programe naționale au continuitate, iar, în așa fel, vom putea rezolva și alte probleme stringente ale localităților, care să aducă bunăstare și un trai mai bun oamenilor de la sate”, a mai spus primarul.

 𝐀𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐦 𝐜𝐚̆, 𝐫𝐞𝐜𝐞𝐧𝐭, 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥 𝐚 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐭 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐃𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐋𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚̆ ”𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧” 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐧𝐢𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒-𝟐𝟎𝟐𝟖. 𝐏𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐢𝐭 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐜𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐞𝐬𝐭𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟓,𝟑 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐃𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐋𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚̆, 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐬𝐮𝐦𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟐,𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.

#GuvernulRepubliciiMoldova #MinisterulInfrastructuriișiDezvoltăriiRegionale #VăleniCahul #ProiectSatulEuropean #ProiectSatulEuropeanExpres #Clădireistorică #AtelierdeȚesut #Infrastructuraîmbunătățită #InvestițiePublică #SistemModerndeIluminatPublic