Chișinău, 26 octombrie 2023 – O delegație a Republicii Moldova, condusă de secretara de stat a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ana Mardare, se află, în perioada 24 -27 octombrie curent, într-o vizită de studiu în Lisabona, Portugalia. Activitatea, desfășurată în cadrul proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, are ca obiectiv studierea experienței Portugaliei în gestionarea sectorului de alimentare cu apă și canalizare (AAC), preluarea celor mai bune practici și schimbul de cunoștințe în acest domeniu.
Delegația este formată din reprezentanți și reprezentante ai/ale Băncii Mondiale, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Ministerului Mediului și ai Agenției Proprietății Publice – instituții responsabile de gestionarea sectorului AAC.
Agenda vizitei include o serie de întâlniri cu operatori AAC, funcționari ai Ministerului Mediului și Acțiunilor Climatice și Autorității de Reglementare a Serviciilor de Apă și Sanitație, implicați în desfășurarea proiectelor și elaborarea politicilor de reglementare/gestionare a sectorului de apă și sanitație.
Potrivit secretarei de stat Ana Mardare, transferul de cunoștințe și schimbul de bune practici între specialiștii din Republica Moldova și Portugalia va contribui la identificarea opțiunilor pentru reforma legislativă și instituțională din țara noastră, iar în final va crește calitatea serviciilor prestate în domeniul AAC.
Vizita de studiu în Portugalia este organizată de oficiul Băncii Mondiale, în cadrul proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”.
–––-
Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, implementat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, are ca obiectiv sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație într-un număr de zone rurale și orașe selectate, consolidarea capacităților instituționale locale și naționale de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare și asigurarea unui răspuns prompt și efectiv în caz de criză sau situație de urgență.
Proiectul, în valoare de 44,1 mil. euro, este finanțat de creditul acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Suplimentar, pentru realizarea aceluiași proiect, Republica Moldova a beneficiat de un grant în valoare de 1,55 mil. euro, acordat de către Agenția Austriacă de Dezvoltare.
Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și AID a fost semnat la 21 aprilie 2022, La Washington, SUA, și a fost ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 169 din 9 iunie 2022. Proiectul este implementat în perioada august 2022 – ianuarie 2027.