Prima etapă de implementare a subproiectului „Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de canalizare în municipiul Comrat”, care prevede elaborarea studiului de fezabilitate și evaluarea impactului de mediu și social, a fost lansată în această săptămână.
În cadrul evenimentului, desfășurat la Comrat, au participat reprezentanți ai MIDR, proiectului SAASM din cadrul ONDRL, primăriei municipiului Comrat, ADR UTA Găgăuzia și consorțiulului format din două companii care vor realiza lucrările – „𝐈𝐧𝐠𝐞𝐧𝐢𝐞𝐮𝐫-𝐆𝐞𝐬𝐞𝐥𝐥𝐬𝐜𝐡𝐚𝐟𝐭 𝐦𝐛𝐇”și 𝐒𝐂 „𝐀𝐩𝐜𝐚𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭”.
Managerul proiectului SAASM, Dorin Andros, a vorbit despre scopul și etapele subproiectului, iar reprezentanții celor două companii – din Germania și Republica Moldova, au prezentat membrii echipei și experiența în domeniu, metodologia, planul de acțiune și graficul de implementare a lucrărilor.
Printre acțiunile pe care urmează să le realizeze companiile contractante se numără evaluarea infrastructurii sanitar-tehnice existente și investigarea caracteristicilor apelor uzate, calculul debitelor existente și planificate de apă uzată și încărcături de poluare – ape uzate industriale și de la populație, calculul hidraulic al rețelelor, propuneri ale opțiunilor de epurare, deversare a apelor uzate și evacuare a nămolului, analiza rezistenței infrastructurii existente la eventualele daune cauzate de inundații. De asemenea, va fi realizată analiza instituțională și financiară, precum și rezumatul scurt al măsurilor recomandate pe termen scurt, mediu și lung.
Reprezentanții consorțiului au menționat că echipa implicată în desfășurarea lucrărilor și-a început deja activitatea, iar documentul final urmează a fi prezentat peste șapte luni.
Amintim că subproiectul „Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de canalizare în municipiul Comrat” are ca obiectiv construcția stației de epurare a apelor uzate în municipiul Comrat și va fi implementat în două etape. Inițial va fi elaborat un studiu de fezabilitate și va fi evaluat impactul de mediu și social. La cea de-a doua etapă a subproiectului este planificată proiectarea și, ulterior, construcția stației de epurare a apelor uzate.
Municipiul Comrat are în prezent o populație de aproximativ 20.000 de locuitori, dintre care peste 93% au acces la servicii de alimentare cu apă. În același timp, doar aproximativ 35% din populație este conectată la rețelele de canalizare. Situația este agravată de faptul că stația de epurare existentă, construită anterior, nu funcționează, iar apele uzate neepurate se deversează în râul Ialpug.