După ani de așteptare, cei peste 3840 de locuitori ai satului Ermoclia, raionul Ștefan Vodă, au acum apă potabilă la robinet. Astfel, în cadrul proiectului, au fost instalate două turnuri de apă, reabilitate două sonde, dar și construită o nouă rețea de apeduct, cu o lungime de 1,866 de km, care a permis prelungirea celei existente, astfel încât să asigure cu apă potabilă tot satul. Pe lângă gospodării, apeductul va asigura cu apă și obiectivele de menire socială, precum: grădinița, gimnaziul, primăria, oficiul medicilor de familie, casa de cultură. Acum sătenii spun că au scăpat de chinul de a merge cu găleata la fântână, pe ger sau ploaie. Cel mai mult se bucură de proiect gospodinele satului, pentru care conectarea la apeduct înseamnă și punerea în funcțiune a mașinilor de spălat electrice, confort pe care îl așteptau de mulți ani.
VERA BULBUC, locuitoare a satului Ermoclia: “A fost o mare necesitate să fie prelungit apeductul, pentru că o bună parte dintre săteni, mai ales noi, cei de la intrarea din partea de sus a satului, de cele mai multe ori rămâneam fără apă, în special atunci când nu era lumină sau când se făcea vreo lucrare la sistemul de aprovizionare cu apă. Nu vă închipuiți cât ne era de greu fără apă. Acum suntem foarte bucuroși și aduc mari mulțumiri tuturor celor care au contribuit, inclusiv primarului din localitate – pentru că a fost insistent și a obținut finanțare pentru realizarea acestui proiect. Suntem recunoscători Guvernului pentru că a dat bani și, astfel, ne-a creat condiții mai bune de trai. Acum avem apă în casă ca la oraș: la orice oră și pe orice anotimp. Deja, la astfel de condiții, cred că vor dori să revină acasă și cei plecați peste hotare”.
MARIA CEBAN, locuitoare a satului Ermoclia: “Transmit mulțumirile mele sincere pentru munca depusă la proiectul de extindere a rețelei de apeduct şi renovarea sondelor arteziene. Este un lucru extraordinar de bun și mult așteptat de către toți sătenii. Punerea în funcțiune a apeductului ne-a scutit de problemele cu care ne confruntăm permanent, legate de lipsa apei potabile. Sincer mă bucur că am ajuns să trăiesc și eu aceste timpuri, să văd asemenea schimbări în bine, în Ermoclia”.
SVETLANA ŞARGAROVSCHII, directoarea Grădiniței “Andrieş”: „Grădinița noastră este frecventată de 153 de copii. Pentru instituția noastră preșcolară, până nu demult, asigurarea cu apă era o problemă mare, mai ales primăvara și vara, când angajații trebuiau să aducă apa cu gălețile de la fântânile din sat. Odată cu implementarea acestui proiect, avem acces la apă potabilă şi servicii de sanitație calitative, indiferent de sezon și timpul de afară. Suntem enorm de recunoscători Guvernului și nemijlocit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală pentru faptul că proiectul localității noastre a fost selectat și pentru suportul financiar substanțial, oferit de autoritățile statului. Acum sănătatea copiilor noștri va fi în siguranță, or viitorul Republicii Moldova depinde de sănătatea generației în creștere”.
Primarul localității, Mihail Țurcanu, susține că acest proiect a fost realizat grație fondurilor primite de la Guvern, de aproximativ 5 milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
Mihail Ţurcanu, primarul satului Ermoclia: “Pentru o dezvoltare durabilă a localității și accesul cetățenilor la servicii publice de calitate am aplicat la Programul Național “Satul European” cu proiectul “Extinderea rețelelor de apeduct şi renovarea sondelor existente”. Am muncit mult la elaborarea proiectului, iar acest fapt, cred, a fost determinant pentru câștigarea finanțării. Practic, întreg proiectul a fost finanțat din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională şi Locală cu 5 109 378 de lei. Am venit și noi cu o mică contribuție de 46,386 mii de lei. Ne bucurăm enorm ca ne-a reușit să aplicăm și să obținem această finanțare de la stat. Acum viața locuitorilor din satul nostru s-a schimbat substanțial în bine. Având apă în gospodărie, fiecare localnic şi-a făcut traiul mai ușor și reușește să facă mult mai multe treburi casnice. Având apă în localitate, sperăm să putem să atragem şi noi agenți economici, care să-și dezvolte aici activitățile și, respectiv, să deschidă noi locuri de muncă“.
Menționăm că, în anul 2023, au fost realizate cu succes 541 de proiecte în cadrul Programelor Naţionale” Satul European” și „Satul European Expres”. Proiectele implementate au contribuit semnificativ la îmbunătățirea calității vieții a aproximativ 358 de mii de cetățeni din 496 de localități rurale.